Jeśli chcemy prowadzić działalność gospodarczą i odnieść sukces, to powinniśmy znać się na tym, czym będzie przedmiot działalności gospodarczej. Nawet, jeśli zamierzamy zatrudnić fachowców i sami będziemy jedynie nadzorować, to warto mieć solidne podstawy w postaci wiedzy i umiejętności. Dla przykładu zakładając bar czy restaurację powinniśmy znać się na jedzeniu, napojach, sposobach ich serwowania. Przy zatrudnieniu nawet najlepszej obsługi, czy kucharza, ktoś musi zaopatrywać lokal w produkty, urządzenia, zadbać o menu, promocję. Jeśli nie będziemy mieli pojęcia o tym co robimy, to albo poniesiemy porażkę lub w lepszym przypadku nauczymy się na swoich błędach, które na pewno popełnimy. Prowadzenie firmy nie jest tylko wydawaniem poleceń i czekaniem na efekty. Wszakże trzeba wiedzieć jakie polecenia wydać podwładnym, określić wizję biznesu, zarysować cele jakie chcemy osiągnąć i przedstawić strategię działania oraz politykę biznesową. Zatem najlepiej wchodzić w taki biznes na jakim się będziemy znać. Wiadomo, że kucharz będzie mieć niewielkie pojęcie o branży IT, a informatyk o gastronomii, oczywiście z pewnymi wyjątkami. Dobrze mieć też pojęcie o rynku, sprawach ekonomicznych i finansowych, które bezpośrednio wpływają na prowadzenie biznesu. Pozwala to na szybsze i pełniejsze rozwinięcie skrzydeł przez naszą firmę.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply